Je mi stydno za lidi, co nenechávají dýško.

11. března 2016 v 22:20 | Straka |  Myšlenky
Fakt. Od osmnácti jsem dělala v kavárnách i hospodách - v jedné pořád občas jsem -, ráda chodím do restaurací, čajoven, cukráren a dalších podniků. A jestli mě něco vážně vysírá, jsou to lidi, kteří z principu nenechávají dýško.

Nechápejte mě špatně. Nejde o to, že bych já jako obsluha bažila po penězích z kapes zákazníků - přiznejme si, v málo podnicích jde dýško reálně samotné obsluze, buď jde majiteli, nebo se rozdělí mezi všechny pracovníky, eventuálně se dýškové peníze ukládají bokem a zaplatí se z nich případné manko v kase.

Jde mi o to, že už je to jakási slušnost, něco jako pozdravit při příchodu nebo nekrást toaletní papír z WC, případně na tom stejném WC nepočůrat podlahu (srsly, jak to ti lidi dělají?). Nemyslím teď žádné horentní sumy ani peníze navíc, platíte-li zaokrouhlenou částku, ale když někdo platí 198 korun, může to už proboha dorovnat na 200. Samozřejmě, pokud nejste s obsluhou spokojeni, logicky dýško nenecháváte. Ale pokud si někdo navymýšlí tunu požadavků (jasně, že vám v tom meníčku za 60 korun vyměním přílohu i zeleninu a vyberu z polívky ten hrášek, protože vy hrášek nemáte rád a přece si ho z té polívky nebudete lovit sám, bůh vás chraň, a tu hudbu taky ztlumím a tu už podruhé rozlitou kolu vám na zemi taky utřu, i když máte na stole dva stohy papírových ubrousků a klidně byste se mohl sehnout sám, abych třeba mezitím vyměnila ten pocintaný ubrus), vrátí vymetený talíř, pochválí, jak to bylo dobré, pak vám platí 184 korun dvoutisícovkou a ještě se starostlivým výrazem dodá: "... a ty čtyři koruny vám pomůžou?"
NE! NEPOMŮŽOU! POMOHLO BY MI, KDYBYS NECHAL ASPOŇ KORUNU DÝŠKO, KRISTEPANE!
Co s těma drobákama děláš? Házíš je do automatu na kafe? Dáváš si je do prasátka? Škrabeš s nima losy? Šetříš na žvýkačku s tetovačkou...?!!

Fakt nesnáším argument "platím jídlo a pití, nevím, proč bych měl platit něco navíc, však má obsluha výplatu". Odhlédneme-li od toho, že ta výplata je stejně ve většině případů dost minimální, stejně je dýško mnohem víc než peníze navíc projevem slušnosti vůči člověku, který se o vás v restauraci stará. A nevytahujte argument, že za to je ten člověk placený. Ten člověk je placený za to, že donese jídlo z místa A do místa B, to, že vám půjde do kuchyně vyhádat k meníčku krokety místo hranolek a ještě se přitom na vás bude usmívat je jen jeho vlastní ochota.
Jo, teď jsem si vzpomněla na svůj další oblíbený argument, proč někdo neplatí dýško: "Já nemám peníze, já jsem student, já jsem na mateřské, já..." - má milá, jestli máš peníze na to, abys v kavárně jenom za sebe utratila skoro čtyři stovky, pak máš peníze na to, abys ze slušnosti nechala alespoň korunu dýško!

Vážně. Jestli jste v podniku spokojení, zaokrouhlujte u placení. Usnadníte lidem z obsluhy život a fakt je potěšíte. Díky!
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama